ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Μερομήνια ή ΗμερομήνιαΤα Μερομήνια ή  Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Δείχνουν τον καιρό που θα κάνει στην περιοχή  όπου γίνεται η παρατήρηση, δηλαδή άλλο καιρό θα έχει  η περιοχή της Αττικής ,άλλο καιρό η περιοχή στη Ρόδο  και άλλο θα έχει στην Ήπειρο ή στον Έβρο.
 Η μέθοδος αυτή έχει πολυάριθμους υποστηρικτές γενικότερα  στους κατοίκους  στην ύπαιθρο και ειδικότερα ανάμεσα  στους  γεωργούς ή τους κτηνοτρόφους.
Οι άνθρωποι αυτοί διατήρησαν  από γενιά σε γενιά για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού, εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό με τα οποία μπορούν να  δουν ή να μαντέψουν τον καιρό ολόκληρου του ερχόμενου έτους.
Τα μερομήνια δεν περιγράφονται, είναι θέμα γνώσης και πρακτικής και όχι θεωρίας. Είναι υπόθεση πείρας και αντίληψης που χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής. Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να παρατηρούν το ίδιο πράγμα αλλά να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και οι προβλέψεις τους να μην ταυτίζονται. Η διαφορά δεν θα είναι ακραία, αλλά  η πρόβλεψη του καθενός μπορεί να μη συμπέσει ως προς την ένταση του φαινομένου. Η παρατήρηση γίνεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όλο το 24ωρο , οι  οποίες αντιστοιχούν σε ήμερες - ημερομηνίες του κάθε μήνα.
Τα μερομήνια ξεκινούν την 1η  Αυγούστου και τελειώνουν 12 Αυγούστου, δηλαδή κάθε μέρα αντιστοιχεί σε ένα μήνα του ερχόμενου ημερολογιακά έτους, ξεκινώντας απο τον μήνα Αύγουστο για την 1η Αυγούστου, το μήνα Σεπτέμβριο την 2 Αυγούστου και τελειώνουν την 12 Αυγούστου για το μήνα Ιούλιο.   Υπάρχει και η περίπτωση του  παλιού  ημερολογίου όπου τα μερομήνια ξεκινούν την 14 Αυγούστου και τελειώνουν την 25 Αυγούστου, επίσης ξεκινώντας την 1 Αυγούστου για το μήνα Αύγουστο και τελειώνοντας την 25 για το μήνα Ιούλιο,   για πολλούς η  σωστότερη πρόβλεψη του καιρού! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου