ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Λάδωνα


Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Λάδωνα βρίσκεται βόρεια από το χωριό Τουμπίτσι Αρκαδίας, έξι (6) χιλιόμετρα από την εθνική οδό Τρίπολης Πύργου, στους πρόποδες του λόφου Αη Γιώργης και όλη η έκτασή του ανήκει γεωγραφικά (παλαιότερα και διοικητικά) στην κοινότητα Σπάθαρης ή Σπάθαρι. (Διαδρομή Δ10, Χάρτης Γ1). Η θέση αυτή επιλέχτηκε με βάση τη λίμνη η οποία τροφοδοτεί με νερό το εργοστάσιο.
Από τη λίμνη του Λάδωνα ξεκινά ένας αγωγός από όπου διοχετεύεται νερό το οποίο κινεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Ένα τμήμα του αγωγού περνά από σήραγγα μήκους 8.620 μέτρων με διάμετρο 3,90 μέτρα, που επιτρέπει να περνούν 36μ3 νερού ανά δευτερόλεπτο. Το τμήμα του αγωγού πτώσεως έχει μήκος 411,7 μέτρα, με μέγιστη εσωτερική διάμετρο 3,325 μέτρα.
Το κτίριο που φιλοξενεί τον ΥΗΣ αποτελείται από έναν ισόγειο χώρο και τρεις ορόφους προς τα κάτω. Στον πρώτο όροφο φιλοξενούνται οι 2 γεννήτριες ισχύος 34.500 KW η κάθε μία, στον δεύτερο οι στρόβιλοι και στον τρίτο υπάρχουν οι αγωγοί φυγής και περιστροφικών δικλείδων.
Κείμενο : inarcadia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου