ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Λαογραφικό Μουσείο   
 

Σεπτέμβριος  2005, τότε  λόγω μικρού αριθμού μαθητών το σχολείο του χωριού μας δεν άνοιξε και ως χωριό γίναμε φτωχότεροι. Παρέμεινε όμως το κτίριο του σχολείου και περίμενε από μας να του δώσουμε άλλη χρήση ώστε να συνεχίσει να ζει και να στολίζει το χωριό μας. Προς το σκοπό αυτό ο σύλλογος υπέβαλε αρμόδια σχετικό αίτημα και το Σεπτέμβριο του 2007 η νομαρχία Αρκαδίας με το έγγραφο της αρ. πρωτ. 8178/3-9-2007 παραχώρησε το κτίριο στο Σύλλογο για  πολιτιστικές  ανάγκες και εκδηλώσεις.  
Η παραχώρηση αυτή έγινε η αιτία ώστε ο σύλλογος να κάνει πράξη την επιθυμία του που  ήταν η δημιουργία  αίθουσας εκθεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς του Χωριού μας.

Έτσι, μετά  από κατάλληλη προετοιμασία του κτιρίου,  διαμόρφωση του προαυλίου χώρου του και τη συγκέντρωση , καθαρισμό και τοποθέτηση των εκθεμάτων ,    τον Αύγουστο του 2009  ο σύλλογος εγκαινίασε και παρέδωσε στο χωριό μας , τους συμπατριώτες και τους φίλους μας, 
το  ΄΄Λαογραφικό Μουσείο΄΄
Ένα χώρο που φιλοξενεί παλιές φωτογραφίες , ατομικά ειδή και παραδοσιακές ενδυμασίες, είδη και σκεύη νοικοκυριών, εργαλεία απόκτησης του απαραίτητου για την επιβίωση  μεροκάματου και διάφορα άλλα  είδη που   η  καθημερινότητα  της εποχής εκείνης, απαιτούσε .
Ένα χώρο αφιερωμένο στους προγόνους και τους γονείς μας , οι οποίοι με τα ειδή που σήμερα στολίζουν την αίθουσα του μουσείου, αυτοί πάλεψαν σκληρά στη ζωή τους για να επιβιώσουν και να κρατήσουν τον τόπο τους ζωντανό, και τα κατάφεραν! Πάλεψαν σε πολύ δύσκολες εποχές και συνθήκες , χωρίς ανέσεις, ηλεκτρικό ρεύμα, νοσοκομεία , γιατρούς,  συγκοινωνία, και τα κατάφεραν!
Ένα χώρο αφιερωμένο σε μας τους νεότερους, τα παιδιά και τα εγγόνια μας,  να μας ξαναθυμίζει  τα δύσκολα εκείνα χρόνια και να προσφέρει την ευκαιρία μέσα από τα εκθέματα αυτά να συγκρίνουν το χθες με το σήμερα, το παλιό με το σύγχρονο και να πάρουν θάρρος για τις δυσκολίες της ζωής τους.

Ένα χώρο όπου ο μαυροπίνακας παρέμεινε στη θέση του για να στολίζει την αίθουσα  του μουσείου και να θυμίζει σε μας , το δημοτικό σχολείο του χωριού μας!























Ο Σύλλογος  ευχαριστεί θερμά όλους  όσους  συνέβαλαν στο έργο αυτό,  και ειδικότερα:

- Τη Νομαρχία Αρκαδίας, το Δήμο Τροπαίων και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας για την παραχώρηση του οικήματος.
- Τον πατριώτη μας Δημήτρη  Πέτσα και την οικογένειά του, για την οικονομική τους προσφορά.
- Τον πατριώτη μας  Γεώργιο Κων. Δούρο ( Κωσταντάρα ) και την  οικογένειά του για την προσφορά των βιτρινών.
- Το Δημήτρη Πανταζόπουλο και τη σύζυγό του Αναστασία για την προσφορά του δαπέδου.
- Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σπαθαριωτών Σάμου και  Πρόεδρο της Αδελφότητας Σαμίων,  Κώστα Αγγελή, για την προσφορά των κουρτινών.
- Τον πατριώτη μας  Δημήτρη Χρονόπουλο  και την οικογένειά του, για την οικονομική ενίσχυση με 1000 Ευρώ.
- Την φίλη του Συλλόγου μας, Νίκη Κούρταλη – Κούλη για την προσφορά της χειροποίητης γυναικείας τοπικής φορεσιάς.
- Τον φίλο του Συλλόγου μας και  Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαία Θέλπουσα   Αντώνη Δρεμέτσικα  για την στήριξή του.
- Τον  φίλο του Συλλόγου μας και Επίτιμο Πρόεδρο της Αδελφότητας Βυζικιωτών  Άγγελο Γάκη για την στήριξή του και την προσφορά εκθεμάτων.
- Τον  πατριώτη μας  Κώστα Δούρο του Δημητρίου για την προσφορά αρκετών εκ των  εκθεμάτων.
- Επίσης ,Όλους τους Πατριώτες και τους φίλους μας  που πρόσφεραν εκθέματα ή  εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου αυτού.





1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια. Ταξίδι του μυαλού σε άλλες εποχές, γιατί όποιος ξεχνά το παρελθόν χάνει το παρόν και το μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή